Main Menu

Home ESRF Management Contact European Champs Gallery Useful Links

Nations

Flag of BelgiumBelgium Flag of DenmarkDenmark Flag of FranceFrance Flag of GermanyGermany Flag od NetherlandsNetherlands Flag of ItalyItaly Flag of PortugalPortugal Flag of SpainSpain Flag of the UKUK

netherlands flag http://www.surfboatholland.com

Dutch womens surfboat crew 2008

SurfBoat Holland

Contact

Sieger Koops

siegerkoops@gmail.com

Website

www.surfboatholland.com

 

Downloads

Events Calendar

 

31 August European Surf Rowing Championships 2013, Wijk aan Zee, Holland

 

 

Surfboatroeien

Surfboatroeien is een populaire Australische roeisport, ontstaan vanuit reddingsbrigades. De bedoeling van deze extreme sport is, om vanaf het strand door de branding naar een boei te roeien en deze te ronden, en vervolgens zo snel mogelijk terug te ‘surfen’ naar het strand. De enorme golven leveren spectaculaire beelden op. Niet zelden gaat er een boot om of worden er roeiers gelanceerd. Deze roeisport vereist veel techniek, kracht en souplesse. Vooral de stuurman, ‘the sweep’ genaamd, heeft een moeilijke rol. Hij moet de boot recht op de krachtige golven zien te houden.

Het surfboatroeien is vrijwel identiek aan het ‘normale’ vlakwaterroeien, al zijn er een aantal noodzakelijke aanpassingen voor het roeien in zee gedaan. De riemen zijn groter en langer en de boot is breder en steviger om door de krachtige golven heen te kunnen klieven. In een Surfboat zijn de kwetsbare rollerbankjes vervangen door zeebestendige ‘glijbankjes’. Ook het sturen gaat iets anders dan dat we in Nederland gewend zijn. De boot heeft namelijk geen roer, maar een stuurriem van 8 meter. Een roer zou niet lang genoeg zijn om in het water te blijven als de boot een halve meter de lucht in wordt geworpen door de golven en zou juist weer te diep steken als de boot het strand nadert.

 

Surfboat Rowing Clubs

Go to the Timboektoe Beach Club near Wijk aan Zee home the Surfboat Holland venue
Club List

Surfboat Holland

 


©European Surf Rowing Federation

Site Designed by hpwebsites